Dan Bitman: "Nu am fost niciodata cuminte, pentru ca daca esti cuminte nu te apuci de rock."

De Mihai Ionescu şi Andra Iliaş | Foto: Octav Ganea pe 19 iulie, 2012 la ora 13:51

Una dintre figurile emblematice ale rockului românesc vorbeşte cu detaşare despre tot ce a trăit şi a experimentat el de-a lungul anilor: rock’n’roll, sex, dragoste, relaţii, pasiuni, admiratoare, familie, copii. Într-un cuvânt, despre viaţă.

Playboy: Povesteşte-ne despre vremurile din anii '80. Cum erau concertele de atunci, când capetele de afiş pentru un concert de succes erau, aproape invariabil, Holograf – Iris – Compact?

Bittman: Era nebunie, cum e şi acum, dar era mai cu restricţii. Era ideea aia tâmpită că nu te puteai manifesta în sală. Probabil că singura formă de manifestare trebuia exprimată atunci când erau congresele partidului sau când apărea comandantul suprem şi noi ceilalţi nu aveam voie să avem, de exemplu, poze de copertă pe albume, poze cu feţele noastre. Copertele erau foarte frumos grafic făcute, galben ca lămâia, aşa i-am zis albumului Holograf 2. Nu ştiu ce grafician le-a făcut,pentru că nu-l cunoşteam, pe vremea aia nici asta n-aveam voie. Se ocupa Electrecord, singura casă de producţie. Atmosfera la concerte era însă nebună. Lumea nu putea să accepte să stea cuminte pe scaune şi să treacă printre rânduri oameni de ordine. Şi atunci începeau să sară în sus de bucurie, începea scandalul. Toţi urlau, „paznicii” nu mai ştiau ce să facă şi începea să devină un pic periculos pentru cei de acolo. Dar uite că până la urmă am supravieţuit.

Playboy: Aţi avut probleme din cauza lungimii părului?

Bittman: Da, am fost o dată în Coreea de Nord, chiar dacă nu vă vine să credeţi, în '89, la Festivalul Mondial al Tineretului, şi toată delegaţia română trebuia să fie tunsă, frezată – aşa, ca la carte. Pe noi ne-au văzut cu plete şi s-au panicat, că arătam precum golanii. Noi o dădeam că aşa e treaba cu rockul, ei nu, nu şi nu, să se tundă imediat. Un tip mai deştept ne-a zis: „Băi, băieţi, întindeţi-vă părul, daţi-l cu apă cu zahăr, veniţi aşa şi mai vedem noi după aia.” Bine am făcut, pentru că acolo i-au văzut pe RDG-işti şi au zis „unde sunt băieţii ăia ai noştri cu plete?” Aşa că ne-au pus să ni le desfacem, să arătăm şi noi occidentalo-estici. Probleme aveai peste tot: filmări la televiziune nu prea aveai voie să ai, mai ales cu părul lung, aşa că nu prea apăream. Motiv pentru care trebuia să facem multe, multe turnee şi spectacole prin ţară. A fost chiar un an în care am bifat vreo 500 de spectacole. Aveam şi două, şi trei în aceeaşi zi - mergeam în virtutea inerţiei.

Playboy: Cum stăteai atunci la capitolul groupies?

Bittman: Excepţional. Dacă nu existau paparazzi pe vremea aia... Nu existau ziare, reviste, Playboy... Le vedeai pe fete direct. Adică materialul clientului era la poarta întreprinderii, cum se spune. Noi aveam o glumă, când apăream la Costineşti, ne uitam prin ogradă. În locul unde locuiam aveam nişte camere foarte cochete, dar erau la etaj, într-un fel de bungalow. Ieşeam în ogradă şi găseam câte un gât-golaş de Transilvania, câte o moţată... Pe toate le botezam în felul acesta. Deci fete de tip groupies erau destule şi pe vremea aia. Mai sunt şi acum... mamele groupies (râde).

Playboy: La ce te gândeşti prima dată când auzi Costineşti?

Bittman: Libertate. Pentru noi, toată tinereţea, adolescenţa noastră, s-a petrecut acolo. A fost cea mai frumoasă perioadă din viaţa Holografului, cu toţii vorbim cu drag de Costineşti, pentru că era o lume în care nu existau bariere, se formau grupuri precum Divertis, se formau actori, care au ajuns celebri ulterior, la festivaluri de film şi teatru care erau din belşug atunci la Costineşti, se formau cântăreţi, cum e Loredana Groza.

Playboy: Care era formula prin care agăţai gagici atunci? Ce le spuneai? Unde le scoteai să le plimbi?

Bittman: Pentru formule cred că ar trebui să-i întrebăm pe tinerii de azi. Chiar vorbeam cu Mugurel (n.r. Vrabete) şi constatam că pe atunci nu existau formule de-astea, să te duci să te chinui, să-i zici: „Iartă-mă, dă-mi şi mie cu o geantă în cap!” sau prostii gen „Bem o ţuică?” Nu. Era direct. Ne uitam şi ştiam că în 30 de secunde trebuie să ajungem în cameră, rapid.

Playboy: Aşa repede?

Bittman: Am glumit, ok... un minut. Mergeam pe metoda ochi în ochi. Le mai scoteam şi prin parc, dar astea se întâmpla la modul frumos, romantic. Imaginează-ţi că de la aşa ceva se trage piesa Ochii tăi. Într-o noapte, într-o grădină plină cu trandafiri, din Costineşti, care nu mai există acum pentru că s-a construit un hotel peste ea, s-a lăsat şi cu declaraţie de dragoste, şi cu flori şi cu... aşa. Din păcate, nu mai există locul. Le mai scoteam şi la suc, numai că restaurantele închideau la 21:30. Plus că nici nu prea ştiai ce găseai la restaurant... de regulă, mai nimic. Pepsi, de exemplu, se dădea la ceaşcă de cafea, pe blat, dintr-un fel de termos, din care când îţi turna, toată lumea credea că bei cafea când tu de fapt beai Pepsi.

Playboy: Ţi s-a întâmplat să te mai întâlneşti pe stradă cu foste iubiri?

Bittman: Mi s-a mai întâmplat chestia asta, dar nu foarte des. Adevărul e că sunt bătrân, bolnav şi cu copii în braţe, dar m-am mai întâlnit cu foste iubite, ne uitam unii la alţii, ne dădeam seama că ne-am schimbat foarte mult, de multe ori ne dădeam seama că neam iubit foarte mult, dar asta e viaţa, mergem înainte şi… asta e.

Playboy: Cum se desfăşurau aventurile în acei ani, vizavi de ce a urmat în anii '90 şi 2000?

Bittman: Aventurile cred că erau la fel de interesante şi atunci, şi în anii 2000. Sexul era cam neprotejat, chiar ne gândeam cine dracu a inventat prezervativele şi la ce folosesc ele. Ne uitam la chinezi şi râdeam de ei de muream. Şi adevărul e că nu erau atâtea probleme, decât poate venero-bacteriologice. Aşa că mulţi dintre membrii formaţiilor de frunte ne întâlneam cu toţii, seara, la dispensar, la aceeaşi doamnă doctor, care ne prescria un tratament. Era foarte distractiv, eram un grup de prieteni. Vizitele la dispensar erau nenumărate, devenisem specialişti, ne-am fi putut trata şi singuri.

Playboy: Ai participat la vreo orgie, la sex în grup, la schimb de partenere?

Bittman: Sincer, nu. În perioada aia nu ne interesau chestiile astea. Eram romantici întârziaţi, credeam în iubire, în lucruri frumoase, în care credem şi acum, din punctul ăsta de vedere nu s-au schimbat lucrurile. Ce se întâmplă azi e uneori chiar urâţel, nu îmi place întotdeauna ce văd, dar asta e viaţa. Până la urmă, toată lumea vrea să experimenteze. Şi acum, că s-au deschis zăgazurile, toată lumea e în experimente.

Playboy: Cum făceai selecţia pretendentelor? Bănuiesc că era coadă...

Bittman: Nu ştiu dacă era neapărat o selecţie. Noi nu am fost niciodată într-o competiţie, noi între noi, membrii formaţiei. Fiecare îşi găsea partenera lui potrivită, tiparul. Reţine, nu vorbesc aici de colegii mei care erau căsătoriţi şi atunci, şi acum. Şi, bineînţeles, ei trebuiau să stea departe de mine, care eram singurul necăsătorit. Eu eram oaia neagră a formaţiei, pentru că dacă cumva se întâmpla ceva rău, întotdeauna motivul era că au stat cu mine în cameră. Din cauza mea se întâmplau toate.

Playboy: Dar pe tine ce te atrăgea prima dată la o femeie, care era tiparul tău?

Bittman: Normal că poate să atragă şi ochii, şi fundul, şi sânii, şi părul... Dar te atrag mai mult atitudinile. Ţin minte că odată am ieşit dintr-o discotecă şi nu mai puteam să-mi iau ochii de la un fund fabulos şi nişte picioare fantastice, o atletă foarte drăguţă. Ulterior, mi-am ridicat privirea, pentru că mă durea gâtul, mă uitam numai în pământ. Fiecare femeie, în felul ei, e frumoasă, şi cine nu ştie să recunoască asta, zic eu că n-a trecut prin viaţă şi nu cunoaşte femeile. Fiecare în felul ei era o chestie nouă, inedită. Cu unele mă înţelegeam din priviri, dar nu ne înţelegeam după aia din punct de vedere al caracterului: ne scoteam ochii, părul, dinţii, unghiile, şi aşa mai departe. Cu altele mă înţelegeam perfect din prima secundă şi… ok, contează foarte mult şi felul de-a fi al femeii, dacă acceptă sau nu aventura, relaţia, neprevăzutul, ineditul, o chestie care ţi se poate întâmpla pur şi simplu. Dragoste la prima vedere.

Playboy: De câte ori ai simţit fluturi în stomac?

Bittman: Mi se întâmplă non-stop, credeţi-mă.

Playboy: Crezi că îl depăşeşti pe Ilie Năstase în topul cuceririlor? Tu pe la ce cifră ai ajuns?

Bittman: Niciodată. Am auzit la el de mii de cazuri. Eu mai aveam timp să şi aprofundez. Adică, după ce mă îndrăgosteam, mai şi stăteam o grămadă de timp. Am avut o relaţie de şapte ani cu o domnişoară. Adică acolo am stat. Nu-mi place să vorbesc în cifre şi nu vreau să dau vreuna. Aş jigni foarte multă lume spunând zeci, sute, dând cifre. Şi de asta nici nu am de gând să scriu vreodată vreo carte sau să spun mai mult decât trebuie să spun, pentru că trebuie totuşi să ai o atitudine bărbătească. Asta înseamnă atitudine bărbătească.

Playboy: Care a fost marea ta dragoste?

Bittman: E vorba de cineva care acum e medic oftalmolog, în Germania, la Frankfurt. O cheamă Cristina şi s-a întâmplat când eram în clasa a 7-a, la 13 ani. Ea a venit din altă clasă şi m-a trosnit... Au mutat-o disciplinar... (râde). O frumuseţe de fată, cu nişte ochi verzi superbi. Dar fiind din bunică nemţoaică, familia ei a emigrat în Germania. Eu am iubit-o atât de tare, că în 1980, nu ştiu cum am făcut, mama s-a dat peste cap şi mi-a făcut rost de un paşaport, ceea ce pe vremea aia era imposibil, şi am plecat în Germania după ea. Bineînţeles că am găsit-o cu altul şi mi-a trecut dragostea, dar am rămas foarte buni prieteni de atunci. E în continuare o femeie foarte frumoasă. Fiecare dragoste e mare. Foarte mare şi foarte greu de gestionat. Şi poate că ar trebui făcut un manual. Pentru că noi, în general, nu ştim să gestionăm dragostea. Fiindcă pentru restul există instrucţiuni: ni se spune „nu pune degetul în priză”, „nu te juca cu mâna în rahat”, dar nimeni nu spune ce să ai grijă şi cum să faci într-o relaţie, şi cum să-ţi revii din pumni după ce, normal, ţi-o iei, pentru că, nu-i aşa?, aşa e în viaţă.

Playboy: Deci nu există dragoste fără sfârşit?

Bittman: Ba cred că există, numai că lucrurile se schimbă foarte mult. Pentru că oamenii, după ce trăiesc o pasiune foarte mare, se gândesc: bun, şi acum ce facem, în ce direcţie o luăm? Pentru că putem să ne iubim aşa încă o lună, un an, doi, dar dacă nu mergem împreună într-o direcţie, dragostea nu prea mai are nici o finalitate, nu se întâmplă nimic. Şi atunci dacă o dragoste mare nu se continuă cu o căsnicie, cu copii, cum a fost în cazul meu, pentru că asta am şi discutat cu Liliana şi ne-am întrebat noi ce facem de acum? Dacă nu am face copii s-ar pierde ca orice altă relaţie. Şi de asta ne-am hotărât să facem copii. Am început cu unul şi uite unde am ajuns. Acum cred că ne-am oprit, totuşi...

Playboy: Ce părere ai de moravurile din ziua de azi, de relaţii, de faptul că toată lumea se desparte?

Bittman: Sunt şi lucruri foarte urâte care se întâmplă, pentru că s-a deschis foarte mult lumea. Şi oamenii. Cunoaştem foarte rapid oameni, în stânga, în dreapta, e normal că tentaţiile sunt mari. La lucrurile astea contribuie şi presa de scandal, pentru că oamenii iau exemple, şi nu întotdeauna cele mai bune. Lumea a călcat un pic pe accelerator acum şi din frica asta de acum să nu pierzi timpul, să ajungi să-ţi faci un viitor, să, să, să, cred că din cauza asta nu mai are nimeni timp de relaţii serioase. Eu zic că în timp, uşor-uşor, se va reveni. Eu am împlinit 50 de ani şi mă uit la oameni mai tineri decât mine, de 30-35- 40 de ani, şi îmi recunosc etapele prin care am trecut şi eu. Până la 35 de ani nici nu mă gândeam la familie, în nici un caz la copii. Şi acum sunt cu trei copii, cu Liliana alături. Lucrurile s-au întâmplat atât de natural şi nu-mi pare rău de nimic. Probabil că există o vârstă pentru orice. Şi de aia nu trebuie să dai pilde şi exemple şi să araţi cu degetul, pentru că şi tu ai fost la fel, până la urmă, şi nu e o ruşine să recunoşti lucrul ăsta, cred eu.

Playboy: Dintre vedetele feminine, cu care ai avut cea mai pasională aventură?

Bittman: Nu mă pune să dau nume, dar deja sunt notorii, ca să spun aşa. Ca să fiu în ton cu emisiunile TV, Mihaela Rădulescu probabil că e numele cel mai sonor, dar care pe vremea aia nu era Mihaela Rădulescu de acum. Era cu totul şi cu totul alta.

Playboy: Era iubita lui Chişu?

Bittman: Fusese. Ştiu însă că Mihaela rupea inimi în vremea respectivă şi nu era nici atât de tunată cât este acum. Era mult mai naturală, mie asta mi-a şi plăcut extrem de mult la ea, iar în vremea aia era o atletă. Ea făcuse multă gimnastică sportivă şi arăta cu totul altfel, creaţă, roşcată, îţi sărea imediat în ochi. Foarte frumoasă, şi atunci, şi acum.

Playboy: Tania Budi?

Bittman: Cu Tania a fost dragoste cu năbădăi, aşa se spune. Ne-am văzut în troleibuz. Ştiţi, pe vremea aia se mergea cu troleibuzul, şi aşa ne-am întâlnit. Gata, nu mă mai pune să zic alte nume.

Playboy: Bine, bine, dar care a fost cea mai pasională?

Bittman: Să ştii că toate au fost pasionale. Femeile care au vrut să devină celebre sunt femei pasionale. Pentru că, dacă nu ar avea dorinţa asta în ele, probabil că nu ar ajunge pe sticlă. Sunt femei care ştiu să iubească, să facă dragoste, să gătească... Adică, nu, asta cu gătitul n-au demonstrat.

Playboy: Ai considerat pe cineva vreodată un mare rival în domeniul dragostei, cu care să vă furaţi reciproc cuceririle? Uite, Chişu, de exemplu...

Bittman: Nu, Doamne fereşte, dimpotrivă. Chiar ajungeam aşa la un moment dat să glumim pe tema asta.

Playboy: Făceaţi comparaţii?

Bittman: Nuuu (râde zgomotos). Eu cred că femeile se poartă la fel ca şi noi bărbaţii. Pentru că noi nu ne purtăm la fel cu toate femeile pe care le întâlnim. Un bărbat poate stimula mai mult o femeie sau o femeie mai mult un bărbat decât alta. Felul ei atunci când a fost cu mine poate că nu era acelaşi ca atunci când a fost cu altcineva, cu amantul de la uşă, care vine atunci când plec eu. Aşa că de asta zic că bărbaţii n-ar trebui să facă atât de multe scene de gelozie.

Playboy: Ai fost pus vreodată în situaţia de a sări pe balcon că a venit soţul acasă?

Bittman: A fost una, dar în care a venit tatăl acasă, şi a trebuit să stau o seară în şifonier, până s-a culcat tatăl. Dar asta era prin anii '80. Cu soţii n-am prea avut treaba. Ba chiar cred că ne admirăm, aşa, reciproc. Să ştii că în anii '80 era o modă, soţia îşi adormea soţul cu somnifere, pentru ca să se întâlnească cu noi. Vorbesc serios! Le puneau somnifere în băutură... Nu mă crezi, vezi!

Playboy: Cum ai trecut la momentul respectiv peste criza bărbatului de 40 de ani? Câte femei te-au ajutat s-o depăşeşti?

Bittman: Bine că nu m-ai întrebat de aia de la 30 de ani. Sau de asta de 50. La 40 de ani încă îmi era bine. Există viaţă şi după 40 de ani, ba chiar şi după 50, dacă îi apuci, e bine. Vârsta e doar o cifră, contează cum te simţi şi dacă reuşeşti mental să nu bagi de seamă că anii trec. Singurul fapt e să fii tu şi să mergi înainte, pentru că altfel n-ai şanse, altfel luăm xanax, mult xanax. Femeile au fost un număr constant, care s-a păstrat de-a lungul anilor. Nu mă plâng, dar nici nu pot să zic că au fost atât de multe.

Playboy: Tinerele sau femei mature, cu experienţă?

Bittman: N-am o preferinţă. E o vorbă, om să fii.

Playboy: Şi mai e o vorbă, curvă în pat şi gospodină în bucătărie...

Bittman: Astea-s vorbe de-alea româneşti, de pe vremea bunicii. Nu ştiu dacă acum mai e chestia asta. Acum toată lumea iese la restaurant, toată lumea vrea să se afişeze cu femeia de lângă el. Femeia de acum e mult mai îngrijită, toate arată ca scoase din cutie, toate se duc la medic, toate îşi pun buze, gene false, nici nu mai ştii pe ce pui mâna. S-au schimbat foarte mult lucrurile.

Playboy: S-a întâmplat să ai parte şi de mamă, şi de fiică?

Bittman: Sincer, nu. Dar s-a întâmplat ca mama să nu aibă nimic împotrivă că fiica foarte tânără ar putea avea o relaţie cu mine, pentru că şi mama avusese în tinereţea ei acelaşi tip de relaţie, cu cineva mult mai în vârstă decât ea. Şi atunci mama chiar şi-a îndemnat fiica, du-te şi fă ce vrei, nici o problemă! Partea ardeleană moştenită de la mama mea m-a făcut să nu fiu chiar aşa, adică să sar foarte tare calul. Lumea mă crede astfel, dar nu sunt neapărat atât de...

Playboy: Dar îţi place să întreţii imaginea asta de rock star?

Bittman: Asta trebuie, pentru că asta cânt, asta am făcut toată viaţa. Sunt un rock star rău. Să fie foarte clar. Nu am fost niciodată cuminte, pentru că dacă eşti cuminte nu te apuci de rock.

Continuarea consistentului interviu cu Dan Bittman poate fi citită numai în revista Playboy, ediţia din iulie-august 2012.


Alătură-te fanilor Playboy Romania de pe Facebook
Abonează-te la fluxul nostru
RSS
Playtech.ro
Să fie, oare, acesta viitorul iPhone 8? Iată cum arată telefonul flexibil și subtire ca o foaie de hârtie [VIDEO]Să fie, oare, acesta viitorul iPhone 8? Iată cum arată telefonul flexibil și subtire ca o foaie de hârtie [VIDEO]

Xiaomi vrea să devină un jucător serios pe piața smartphone-urilor, iar un ecran flexibil reprezintă un pas...

Aceasta este mașina electrică românească de buget! Arată...
Această femeie și-a cumpărat un vibrator inteligent de pe net. La...
Zooland.ro
Sfâşietor: S-au mutat în alt oraş şi au lăsat în urmă tot ce nu le mai trebuia: o saltea, mobila veche şi... căţelul. Cât timp i-a aşteptat patrupedul - Galerie FotoSfâşietor: S-au mutat în alt oraş şi au lăsat în urmă tot ce nu le mai trebuia: o saltea, mobila veche şi... căţelul. Cât timp i-a aşteptat patrupedul - Galerie Foto

Un câine şi-a aşteptat timp de o lună familia care l-a părăsit pentru că s-a mutat în alt oraş (Galerie Foto)

Specialiştii au aflat ce visează câinii, iar stăpânii patrupezilor...
Ce sunt aceste creaturi? Au coborât de pe Marte? Blacknose Valais au...
eBucataria.ro
Salată cu brânză de capră şi legumeSalată cu brânză de capră şi legume

Ingrediente proaspete, sănătoase şi savuroase! Toate într-o delicioasă salată cu brânză de capră şi...

5 alimente bogate în seleniu
Salată cu nuci şi legume